2 augustus
Prima geslapen. Wel warm, ondanks de grote open ruimte en een ventilator per bed. Op ons gemakkie hebben we beneden in de gezamelijke ruimte ontbeten met appel, koffie en brood met nutella. Sam, de jongen die ons gisteren had binnengelaten, zag zo’n broodje nutella ook wel zitten. Maar toen we aanboden om er een voor hem te smeren, bedankte hij toch vriendelijk. Droge gast. Overal in het hostel hangen notities met grappige opmerkingen. Op de waslijn hangt een briefje met ‘don’t use this area for hanging your clothes’ en op het toilet ‘don’t steal the toiletpaper, you can be next with an upset stomach’.

Na het ontbijt zijn we naar de VVV gelopen en hebben een kaart van Melakka gekocht. Daarop stond The Dutch Heritage Trail, een wandeling van ca. 5km langs allle Nederlandse overblijfselen uit de geschiedenis van Melakka. De historische gebouwen zijn op last van de regering op een gegeven moment allemaal rood geschilderd, zodat ze lijken op de rode bakstenen die ze uit Nederland (Zeeland) hadden meegenomen, waarmee hier bijvoorbeeld de christelijke kerk is gebouwd (Christ Church). De route was prima te  belopen, alleen die broeierige warmte was wat minder. Toen we alles gezien hadden, was Melin er wel een beetje klaar mee. Ze wilde even helemaal niks doen, dus hebben we even een tijdje bij de waterkant gezeten, kijkend naar de zwemmende varanen. Toen herinnerde Melin zich een creperie/patisserie ergens in een winkelcentrum in de buurt. Daar zou het in elk geval lekker koel zijn en zo’n crepe… die gaat er ook wel in! Na 10 minuten hadden we de mall  gevonden, maar na 10 minuten zoeken kwamen we erachter dat de creperie er niet meer was. Dan maar en milkshake van de McD. In Indonesie en Vietnam verkopen ze er geen milkshakes, dus deze smaakte extra lekker.

Weer terug bij het hostel is WJ ff op de tablet gaan spelen en Melin heeft even d’r oogjes dichtgedaan. ’s Avonds hebben we gegeten bij een restaurantje aan de rivier. Niet veel keus, de porties waren klein, het was aardig aan de prijs maar smaakte wel ok. Maar het was niet genoeg, dus…. terug naar de McDonalds  voor een hamburger, slecht he…We wilden nog een avondwandelingetje maken, dus liepen we met een omweggetje naar de kade. Daar hebben we een tijdje op een bankje zitten brainstormen over wat te doen na deze reis. Daar kregen we dorst van, dus op zoek naar een cafe. Bij ons in de straat zat ook het ene en ander. Sam had verteld dat er een huis was met een klein raampje. Als je op datt raampje tikte deed er een oud mannetje open waar je vervolgens een biertje kon kopen. In de tralies voor het raam was zelfs een uitsparing ter grootte van een blikje bier gemaakt ;-) Deze wisten we niet te vinden, maar er zat ook nog iets anders, wat ’s avonds om 20.30 uur openging. Toen we daar aankwamen, zaten er wat jonge gasten buiten, een paar binnen, TV op OS 2012, een koelkast en een oud mannetje als gastheer. We konden een plastic stoeltje pakken en we kregen een biertje. Hier ff gezeten, maar na dat ene biertje zijn we naar oons hostel gelopen. Gedoucht, gelezen en gaan slapen.

3 augustus
Vandaag weer ff een dagje rustig aan. Niet teveel lopen, genoeg rust en gewoon niet te veel doen. We hadden wat dingetjes nodig van de drogist, dus na een laat ontbijtje liepen we richting winkelcentrum op zoek naar een drogist. Beetje rondgewandeld in het winkelcentrum, leuke shirtjes gevonden en in een soort Xenos kwam Melin allemaal leuke bakspulletjes tegen. En heel wat goedkoper dan in NL! Moet-verleiding-weerstaan…. Ook verkochten ze hier vormpjes om calla’s te maken, de bloemen op de bruidstaart van Eefje en Maarten. We gingen een paar verdiepingen hoger, want daar hadden ze een underwaterworld met vissen (oh  ja?) een karaokebar, een bioscoop en een supergrote rollerskatebaan. We bedachten, omdat we verder niets meer wilden doen behalve relaxen, dat het wel leuk zou zijn om naar de bios te gaan. Dus een engelstalige film uitgezocht en om 15.30 uur zaten we met 10anderen te kijken naar de nieuwe Batman, met 2 halve liters cola, een megabak popcorn en kaartjes voor 3,25 euro p.p.! Da’s nog eens leuk uitgaan! Melin was niet zo van de Batman-films, maar het was een (redelijk) goede film en goed te volgen. Na afloop was het onderhand al weer half zeven. Eenmaal buiten moesten we eerst weer even op temperatuur komen in de warme buitenlucht op een bankje. Stukje verderop een biertje gedronken en teruggelopen naar het hostel.

Een meisje dat ook overnachtte in Jalan-Jalan had ons getipt om een dag langer te blijven en naar de night market te gaan op vrijdag. We hebben ons even opgefrist en toen heeft WJ bij eigenaar Alan (een kale vent met een plat engels accent) een taxi geregeld die ons morgenochtend naar het busstation moest brengen. Daarna op naar de markt in Jonker Street. Eerst wat eten bij een beroemd restaurant met de lokale specialiteit ‘chicken rice balls’ . Die waren erg lekker, net als de roasted chicken en de gerookte paksoi. Daarna voetje voor voetje slenterend langs de kraampjes en winkeltjes met honderden souvenirs, eten, drinken, antiek en kunst. Was wel leuk om even rond te kijken. Op de terugweg langs de andere kant zijn we op een terrasje gaan zitten om even uit te rusten. WJ kreeg het idee om een postcard te kopen met de Nederlandse gebouwen uit Zeeland erop en die naar opa & oma Zee te sturen. Wij zoeken, maar niet kunnen vinden. Dat was het dan weer voor vandaag, tanden poetsen en naar bed, JalanJalan.