6 juni
Beetje laat ontbijten, rustig tas inpakken en om 12 uur uitchecken. Nog een middagje strand en dan vanavond met de bus naar Nha Trang. Om 17 uur gingen we met het Sunflower-hotel-busje naar de opstapplek. Samen met nog 2 nederlandse meiden en een jongen uit Engeland. De meiden waren een beetje gestresst, want ze hadden kleren laten maken die nog afgeleverd moesten worden. Dua we stonden op de bus te wachten toen het vrouwtje met hun kleding op de brommer kwam aanrijden.

De meiden helemaal blij natuurlijk, maar iets te vroeg gejuichd…. en betaald…. de jurk van een van de dames was veel te kort en veel te strak. Niet goed, geld terug dus, toch? Toch niet. Maar na veel onderhandelen en gekletst wat korting gekregen, totdat mevrouw ging huilen. Of het nu was gespeeld of niet, je staat er toch mooi van te kijken. Het meisje hield voet bij stuk en liet zich niet door de huilact van haar stuk brengen. Later wkam de vrouw terug met een 2e vrouw om het er toch nog maar eens over te hebben, maar de bus kwam eraan en we moesten weg, dus vette pech voor de kleermakers.

De bus was ok, genoeg ruimte, maar ondanks de reispil heeft Melin toch onrustig geslapen. Combinatie van slechte weg en slechte vering denken we.

7 juni
Melin wil graag nog even duidelijk maken dat ondanks dat er overal weejee onder de berichten staat, de meeste teksten toch echt van haar hand zijn, WJ typt alles ;-)

We waren rond 6 uur in Nha Trang. We reden langs het strand…. nou die was bezaaid met mensen. Zwemmen, voetballen, badminton, hardlopen, handballen, ochtendgymnastiek, van alles. Het hotel was op loopafstand. Helaas was onze kamer nog niet vrij. Nou ja, backpack gedumpt en badkleding aan en op naar het strand. We lagen om 7 uur heerlijk op een bedje onder een parasolletje (hadden we wel verdiend en kostte maar 3 euro).

Begin van de middag ergens geluncht. Melin kreeg bloemkool en broccoli in haar noodlesoep. Toch best wel lekker die groenten die ze thuis niet lust!
terug naar het hotel om te kijken of de kamer vrij was. Dat was zo. De kamer had geen raam en was erg stoffig en verouderd. de bedden en/of matrassen kraakten ook behoorlijk. Het beddengoed was niet echt schoon, vlekken en zand. Misschien zijn we ondertussen een beetje verwend geraakt in vietnam, maar we weten dat we voor dat geld (5 euro p.p) beter kunnen krijgen. Toch maar op zoek naar iets anders? Maar goed, we konden lekker douchen en shirtjes wassen.

Toen was het tijd voor een biertje. Die hebben we genuttigd in de Why not? bar. Echt backpackerscafe die je door heel Vietnam kunt vinden. Daarna op zoek naar eten. Je hebt hier een touristarea met alle cafe’s en restaurantjes bij elkaar. Toch kwamen we langs een Pho tentje en besloten we daar te gaan zitten. Lekker. In het hotel nog even TV gekeken, internetten, slapen.

8 juni
We wilden eigenlijk vroeg opstaan om weer lekker vroeg naar het strand te gaan en verzekerd te zijn van een stoel. Vroeg was 6.30 uur de wekker…. maar we lagen zo lekker en konden echt niet wakker worden. Dus het was 9 uur voordat we pas echt een beetje wakker waren. Vanuit het raam op de gang had WJ gezien dat het best bewolkt was. We besloten het strand te skippen en wat meer van Nha Trang te gaan bekijken. WJ had wat bezienswaardigheden gevonden, waaronder een grote supermarkt (is hier echt uniek) van 3 etages. Onderweg wilden we ergens ontbijten. We gingen ergens zitten, maar helaas was de kaart in het Vietnamees. WJ probeerde te vragen wat het allemaal was, maar dat lukte niet. We dachten dat we uiteindelijk 2 ijskoffie en 2 broodjes hadden besteld, maar het werd gewone koffie (die dus nog 15 minuten moet doorlopen in het kopje) met ijsblokjes ernaast en geen brood. Hmm… De koffie was lekker en wat betreft het eten, we kijken wel ff verder. Ongemerkt was het toch behoorlijk heet.

Rond 12 uur hadden we de winkel gevonden. Was een soort V&D met een supermarkt erin. In de supermarkt hebben we onze, ondertussen brunch, gekocht: broodjes, knakworstjes en een potje mayo. als voorafje fruityoghurt en als toetje snickers. Eens stukje doorgelopen naar de Kathedraal van Nha Trang en hebben daar op een bankje alles opgegeten. We liepen dezelfde weg terug tot aan het strand. Het ziet er hier over 1 jaar heel anders uit: alle grote hotelketens zijn hier flink aan het bouwen. We zijn, voor de verkoeling, nog een grote shoppingmall ingedoken om niks te kopen.

De andere kant op langs het strand gelopen naar het stuk waar we gisteren lagen. Daar hebben we weer even gezeten en een yoghurtje gegeten, die was inmiddels half gekookt. Doorgelopen tot de andere kant van de baai. Het was erg bewolkt en winderig, maar prima weer om even rond te sjouwen. Op de terugweg besloten we een biertje te doen bij een lokale brouwerij/strandtent, Louisiana, klinkt lekker Vietnamees. Mooie plek en erg luxe. Ook luxe prijzen. Half uurtje gezeten onder het genot van een ‘Louisiana Witbier’ en een Louisiana pils’ (zo staat het ook op de kaart). Op de terugweg nog een goedkoop biertje gehaald en deze op het strand opgedronken. Het lijkt trouwens alsof wij heel veel bier drinken, maar vergeleken met de Vietnamezen valt dat best mee. Ze beginnen hier al om 7 uur ’s ochtends met dat goedje. Schijnt dat je er sterk van wordt. Zegt WJ ook altijd tegen Melinda ;-)

Om 16.30 uur terug naar het hotel om te douchen en relaxen. Om 20.30 skypen met Andries en mama appeltaart. We hadden nog niet gegeten, dat moesten we daarna nog doen. We wisten al waar we naartoe gingen, want we hadden al een beetje research gedaan op internet. Lanterns, nummer 3 van Nha Trang werd aanbevolen door Lonely Planet. We hebben er ook echt heerlijk (vietnamees) gegeten! Melin had vietnamese curry met vis, en WJ had claypot met vis en gecarameliseerde ui. Was allebei erg lekker. Nog even een blik op de dessertkaart…. oh, koffie met (schep)ijs. Lekker! WJ probeerde de serveerster duidelijk te maken dat het goedje ‘affogato’  heet in het italiaans. Ze rende in paniek weg en er kwam een ander. Die snapte het ook niet. Maar ze wist wel te vertellen dat ze geen vanilleijs had, geen affogato dus. Dan maar met kokosijs (melin) en chocoijs (wj). Ze kwam nog wel even checken of het allemaal ok was, dat was zo. WJ vond het erg grappig, Melin niet ;-)

Rond 22 uur waren we terug in het hotel. We hadden inmiddels al een ander hotel geboekt, want hier wilden we niet blijven. Mieren, kakkerlakken op de gang, geen raam, etc.

Intermezzo
Even wat over Vietnam. Net zoals in China dragen ze ook hier mondkapjes. Iedereen die op een motor/fiets/ en soms auto zit draagt er een. Ook op straat, in de winkel of supermarkt. Ze doen hem vaak ook snel even voor als ze met anderen praten. Je kunt ze in allerlei kleuren, designs en maten kopen. Vaak zijn ze van het merk D&G, Tommy, etc. Of het nou echt helpt? Geen idee. Voor de smog of de vogelgriep?? Geen idee. Wel merk je in de grote steden veel meer van de smog dan aan de kust.

Ook het boedhisme speelt een grote rol in Vietnam (ca. 80% is boedhist). Overal aan de huizen zijn hokjes gebouwd van steen of hout, versierd met gekleurde lampjes en allerlei andere kitsch en een boedha-beeld. Daar branden ze ’s avonds wierrook in en sommigen strooien rijst voor de deur of oprit. Aan hekken, tussen stenen, aan bomen, op de vreemdste plekken vind je potjes met wierrookstokjes. Zelf op de bumper van auto’s en bussen.

9 juni
Vandaag hebben we vroeg uitgecheckt en zijn naar ons andere hotel gelopen. Dat zit erg dichtbij, we waren er zo. We hadden nog geen kamer, maar dat hadden we ook niet verwacht. We hadden onze strandkleding en tas al klaar, dus om 9 uur lagen we op het strand. Dat hebben we volgehouden tot een uur of 15 en gingen toen eten. Daarna weer beetje chillen op de kamer, verhaaltjes schrijven, filmpje kijken en met Huize Heg skypen. Vanmiddag zit de hele bups bij Maikel thuis voor BBQ, Bier en (voet)Ballen. Dus we wilden proberen met hun te skypen. Met Maik al ff contact gehad over hoe en wat. Dit lukte maar jammer genoeg konden wij Apeldoorn niet verstaan, Apeldoorn ons wel. Maik was nog een kabeltje aan het halen voor het geluid. Beetje chatten en gebarentaal met Christel, Emma en Eric. Ook leuk ;-) We moesten nog eten en het was hier al 21.15 uur. Dus afgesproken om het tijdens de rust nog een keer te proberen.

Weer bij Lanterns gegeten, dit keer geen vietnamees. Kip met champignonroomsaus en friet en in beslag gefrituurde gamba’s met…. friet. Wel weer lekker, maar het vietnamese eten was beter. Daarna zijn we even naar het strand gelopen, want daar zou bij de Sailing Club een party zijn die 1 keer in de 2 maanden gehouden wordt. De Sailing Club kende we al van de strandbedjes. Mooie maar dure tent, zeker voor vietnamese begrippen en voor backpackers ;-) Erg gezellig, lekkere muziek en groot scherm voor voetbal (elke kroeg heeft hier ’the biggest screen’) maar nog erg rustig. Wij besloten bij een engels cafe genaamd Booze Cruise (wat een rare naam voor een engels cafe ;-) te gaan kijken. Samen met een NL meisje en een Duitse jongen en een oudere vent uit engeland de wedstrijd gekeken. Ze zaten bij ons in het hotel. Blijkbaar was het een internetstream, want wij konden niet wifi-en en het beeld liep vaak vast, geen skype dus. Laatste 5 minuten beneden gekeken, daar was het gewoon op TV! Maar goed, we hadden niet veel gemist ;-) Snel ons bed ingedoken.

10 juni
Heerlijk uitgeslapen vandaag. Tot half twaalf ofzo ;-D we hebben een restaurantje gezocht waar we hebben ‘ontbeten’ en op internet gekeken naar een hotel in Da Lat en een vliegticket van Ho Chi Minh naar Jakarta. Voor Indonesie heb je ook een uitreisbewijs nodig, dus meteen maar een ticket geboekt van Denpasar naar Singapore een maand later. Via Airasia, redelijk goedkoop. Na 1,5 uur hadden we vierkante ogen, we gingen maar even lopen. we zijn naar onze busmaatschappij gelopen om de bus naar Da Lat te boeken. Deze vertrekt al om 7.30 uur ’s ochtends, maar is maar een rit van 6 uurtjes. Daarna terug naar het hotel en de hotelboeking en tickets definitief gemaakt.

Inmiddels was het al eind van de middag. we hebben nog even onze zwemkleding aangetrokken, handdoekje gepakt, paar biertjes gekocht en even een duik in de zee genomen. Het was weer druk op het strand, dus er was genoeg te bekijken en even lekker te zitten. Uurtje later even opfrissen om weer een lekker bakkie Pho te eten. Bij terugkomst nog wat verhaaltjes getypt en TV gekeken.

11 juni
Vanochtend om 8.30 uur ontbeten en nog even gerelaxt op de kamer. Boekje lezen en GP van Canada kijken (herhaling). Rond 11.30 uur richting strand. Dit keer niet op een bedje, want we wilden geld besparen zodat we konden eten bij de Sailing Club. Al een paar dagen zuinig aan gedaan, want we wilden ook een toetje en een ijskoffie ;-) Rond 16 uur terug voor een verfrissende douche.  Een paar uur later zaten we bij de Sailing Club aan een lekker biertje en lekkere gerechten. WJ had indiase Kip Tikka Masala en naanbrood en Melin een beetje flauwe maar verder goed gekookte risotto met gamba’s, mosselen en vis. Dessertje: ijs met brownie en tot slot nog een ijskoffie. Totale schade: 30 euro.