3 november
Het was toen we opstonden weer ietsjes warmer geworden. Een lekkere warme douche en een ontbijtje in de zon doen wonderen in de ochtend, helemaal voor Melin d’r humeur ;-) In ‘het boek’ stonden geen campings in de stad zelf, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. Alleen zijn ze dan dus duurder dan 22 dollar voor een powered site. WJ had via internet een camping in het noorden van Melbourne gevonden en daar wilden we vandaag heen. Omdat het niet zo heel ver hier vandaan lag, gingen we eerst in de omgeving nog op pad. Een wandeling door de duinen van Portsea, schitterende kustlijn met rotsen en grotten. Daarna terug de stad in om te tanken en de auto te wassen. We hebben aan het strand nog een boterhammetje gegeten en rond 16.30 uur vertrokken we richting de camping.

Het was toch nog 2 uur rijden en we hoopten dat ze nog een plekje zouden hebben. Dat was zo, alleen waren de prijzen dit weekend iets hoger vanwege ‘een zeker evenement’ in de buurt. Nou ja, helaas, maar het moet maar. Nadat we ons plekje hadden gevonden zijn we eerst boodschappen gaan doen. Terug op de camping hebben we uiteraard eerst een biertje gedronken en zijn toen gaan koken in de campkitchen. Tijdens de afwas raakten we met een duits stel aan de praat die hier op huwelijksreis was. Ze bood ons hun uien, dressing en antimuggenkaars aan, want morgen leverden ze hun busje in en gingen ze naar huis. Na de afwas hebben we koffie gezet en in het keukentje verhaaltjes geschreven. Het was ondertussen al vrij laat, dus niet veel later gingen we slapen.

4 november
De zon scheen lekker de auto in, dus we waren er vroeg uit vandaag. WJ ging naar de receptie om nog 2 nachtjes bij te boeken en wasknijpers te halen. Melin verzamelde ondertussen de vieze was. Even later was hij terug met alvast 2 tickets voor de tram, want vandaag gingen we naar het centrum van Melbourne. Daarna de was in de machine gedaan en ontbeten. De was opgehangen, omgekleed en toen lopend naar de tramhalte. Het was een aardig stukje kuieren en ook zeker nog een uur met de tram. We zijn helemaal bij het eindpunt, St. Kilda Beach, uitgestapt. Daar hebben we een boterhammetje gegeten, voordat we via de boulevard naar het lunapark liepen. Vlakbij was een sundaymarket, waar we even overheen zijn gelopen. Tijd voor een bakkie koffie en een plan voor de aankomende dagen. Na de koffie hebben we een rondje gelopen door St. Kilda en doorgelopen naar Albert Park, waar elk jaar de openingsrace van de formule 1 wordt verreden. We hadden wat biertjes gekocht en die lekker in het gras in het park opgedronken.

Het was al eind van de middag en we kregen een beetje trek. Met de tram gingen we een stukje terug naar Brunswick Street. Op de heenweg vanochtend leek ons dat wel een gezellige straat om wat te eten. We vonden een ‘relatief’ goedkoop restaurantje dat bekend stond om zijn fish ’n chips. We kregen een bord vol en het was erg lekker. Rond 20 uur waren we terug op de camping en hebben toen meteen de was binnengehaald. Later hebben we in de campkitchen nog een beetje geinternet.

5 november
Het eerder genoemde ‘evenement’ was dus de Melbourne Cup. Deze paardenrace is een hele happening in Australie. De mensen in de staat Victoria krijgen er zelf een officiele vrije dag voor! De slogan is dan ook niet voor niets: The Race That Stops a Nation. Vandaag zou er om 12 uur een parade zijn van de jockey’s en hun paarden en een hele rits bobo’s. De wedstrijd zelf is morgen en het schijnt echt vier dagen feest te zijn. De parade wilden we wel zien dus we zorgden ervoor dat we vroeg in de stad waren. Dat was rond 11 uur, maar het was nog niet echt druk. we zijn eerst even een apotheek binnengelopen om iets te halen tegen Melin d’r hooikoorts. Jaha, hooikoorts in november, dat verwacht je toch niet! Het schijnt dit jaar ook erger te zijn dan normaal. Een spraytje en een paar pillen en 50 dollar verder liepen we weer naar buiten. In een klap het hele dagbudget uitgegeven.

We zijn naar de Melbourne Cricket Ground gelopen waar naast cricket ook de AFL wedstrijden worden gespeeld en waar het sportmuseum is gehuisvest. Een kaartje om naar binnen te mogen was iets te duur, dus hebben we er maar een rondje omheen gelopen. Tegen 12 uur waren we terug op het federation square, waar de parade zou eindigen. Het was ondertussen al iets drukker geworden. We stonden vlakbij het podium en het was leuk om te zien dat wat daar gebeurde live op TV was, er hing een groot scherm achter met de beelden. De parade stelde in onze ogen niet veel voor, maar voor menig Australier is dit het evenement van het jaar. Na 3 kwartier hadden we het wel gezien en na de verschillende dameshoedjes op de foto te hebben gezet gingen we koffie halen. Er rijdt een gratis tram rond in het centrum en die heeft ons naar de Harbour Town Mall gebracht om daar een beetje rond te kijken. WJ heeft daar zijn verjaardag’s kado gevonden: een niet-in-china-gemaakte en door Aboriginals beschilderde boomerang!

Toen we alles hadden gezien, hebben we in de supermarkt een colaatje gehaald en die bij het water opgedronken. Hadden we zin om verder nog iets te bekijken? Eigenlijk waren we best moe van al dat gesjouw en besloten lekker zelf te koken op de camping. We zijn op zoek gegaan naar een supermarkt, maar die konden we zo gauw niet vinden. Onderweg nog wel even langs het Etihad Stadium gelopen, waar de lokale Australian Football League Club de wedstrijden speelt. Aan de vele fans te zien was er vanavond een wedstrijd… wij liepen door. Uiteindelijk zijn we in de tram gestapt en zouden onderweg uitstappen bij de eerste de beste supermarkt. Bij de camping zelf zat niks in de buurt. Halverwege zagen we een super waar we snel even wat boodschapjes hebben gehaald. WJ ging koken en Melin ging weer wat verhaaltjes schrijven. Onder het genot van een kopje koffie hebben we de kaart bestudeerd. Morgen gaan we verder via Seymour, Bendigo om dan overmorgen op bezoek te gaan bij Ben en Lidewy, de oom en tante van Roy. Die wonen in Strathfieldsaye, net onder Bendigo.