De Vietnamezen zijn zeker wel anders dan de Chinezen, maar ze zijn net zo onverstaanbaar. Ook zijn ze hier in Noord-Vietnam wat stugger dan in het zuiden, net als in China. Verder weten we dat ze niet allemaal te vertrouwen zijn ;-) Daarom wilden we niet te snel beslissen met de 2 tours naar Halong Bay en Sapa.

Vandaag werden we rond 8.15 ur opgepikt voor een busrit van 3.5 uur naar de opstapplek van de boot door Halong Bay. Halong Bay is Yangshuo (China) maar dan met water. Pffff, lange busrit, vooral dor de aziatische afmetingen van de bus, weinig beenruimte dus.

Bij aankomst bleken we met een klein groepje op de boot te verblijven: 3 stelletjes en een vrouw alleen. Erg aardig allemaal, we raakten meteen aan de praat. Het weer zat mee, droog en warm. Na de lunch en een stukje varen, stopten we voor een bezoek aan de grootste (en volgens ons meteen ook de meest toeristische) grot van Halong Bay. Halong Bay schijnt door een draak ‘gemaakt te zijn’, maar wij weten niet zeker of dat zo is…

…de volgende ochtend werd kapitein Ortega gevonden, het scheepsjournaal nog in de arm geklemd. Daarin beschreef hij een wereld van kleine wezentjes, niet veel groter dan….. ik dwaal af.

Niet veel later stopten we voor een kajaktocht door een floating village en wat kleine grotten en lagunes. Dit ging boven verwachting erg goed en was voor WJ het toppunt van de hele Halong Bay trip. Daarna met de boot verder gevaren naar Cat Ba, waar we iets van de kant voor anker gingen en de nacht zouden doorbrengen. Er ging 1 stel van boord, dus we waren nog maar met z’n 5-en en 5 man personeel ;-) De hutten waren trouwens prima en de boot was in redelijke staat, al leek het van de buitenkant totaal niet op de foto’s uit het boekje. Wij hebben samen met onze marrokkaanse medepassagier een duik genomen vanaf het dek. Het water was warm, maar toch verfrissend. Wel de kwallen ontwijken trouwens.

Om 19 uur werd het diner geserveerd. Lekker met verse zeevruchten, rijst en groenten. Melinda heeft vakkundig een krab ‘gesloopt’. Zat trouwens niet veel eetbaars aan, maar leuk om mee te klooien. Daarna nog even naar het bovendek om wat te kletsen en een biertje te drinken, om 22 uur gingen we onze hut in. De ratten die aan boord waren gingen zo te zien nog even door.

Helaas werden we wakker met een fikse regenbui, is de hele ochtend zo gebleven. Dus na het ontbijt een beetje binnen blijven hangen. Er kwam i.p.v. de single vrouw een ouder Australisch stel aan boord (de vrouw ging wandelen op Cat Ba Island). Aardige mensen, waarvan we later nog de adresgegevens kregen in Brisbane, altijd handig! Na de lunch (om 11 uur!) legden we een halfuur later aan. Daarna weer dat pokkenstuk terug naar Hanoi…. rond 18 uur waren we terug in het hotel. De Vietnamese vrouw aan boord heeft ons nog wat tips voor Hanoi gegeven. Op de kamer even gerelaxed en beneden koffie gedronken (helaas geen kopi luwak).

We hebben op de tablet nog even gecheckt of we onze geplande reis door Zuidoost Azie niet beter konden omdraaien, omdat we dan een vliegreis zouden besparen. weertechnisch en gezien het kleine verschil tussen de tickets blijven we bij de originele route.

We hebben voor het eerst Pho gegeten bij een echt lokaal ding. Aanwijzen, vingers opsteken en wachten. Was echt superlekker en goedkoop! De oranje pepertjes laat WJ de volgende keer wel staan trouwens. Nog geprobeerd een supermarkt te vinden, maar die kennen ze in Hanoi niet. Dus tegenover het hotel een biertje en een zakje chips gekocht bij een straattentje. Na het douchen op zoek naar goedkope tickets naar Bali en een hostel in Hue. Dat is gelukt, tenminste…. het ticket kijken we nog even naar de prijsontwikkeling, het hotel is geboekt. Het verschil tussen een dorm en een hotel is hier ook maar 50 ct per nacht, dus toch maar weer voor een hotel gekozen, nu kan het nog! Morgen om 12 uur uitchecken, rond 17 uur terug om te douchen en om 19.30 uur met de nachttrein naar Sa Pa.