30 juni
Om 5 uur de wekker, om 6 uur taxi naar het busstation en om 7 uur in de bus naar Banyuwangi. We kwamen aan op het busstation en dan zijn er gelijk weer mannetjes die je willen helpen. WJ liep gelijk weer met zo’n mannetje te kletsen die ons vertelde dat we door moesten lopen, want dan zouden we de bus nog redden. Melin sjokte er weer vol wantrouwen achteraan. We moesten even wachten. Even later kwam hij met de mededeling dat de bus van 7 uur vol zat. Ter info: de bussen zijn er net als de trein in 3 klassen: Eksecutif (Airco & eten en drinken), Bisnis (met Airco) en Ekonomik (locals, verder niks). Vanaf Yogya hadden we de Eksecutif gehad en dat was prima bevallen. Maar die zat volgens hem vol. Volgens ons kan hij dat nooit van tevoren weten, omdat je geen stoelen kunt reserveren in de bus. Hij had zelf nog wel een express-bus naar Bali die zou stoppen in Banyuwangi a 230.000RP per persoon in 5 a 6 uur: veel te duur dus!

Ja maar het was een snelle rit, geen locals, airco, blablabla. We vertelden hem dat we het niet erg vonden om er wat langer over te doen, bovendien hadden we het geld niet cash om de express-bus te nemen. Hij liep weer weg om even later terug te komen met de mededeling dat er plek was in de volgende bus, maar dan moesten we nu meteen meelopen. Wij meelopen en vragen hoeveel het kostte: 78.000 RP. Nu betalen. Wij willen eerst het ticket. No worries, no worries. Het gaat op zon moment allemaal een beetje hectisch: meer mensen willen de bus in, met bagage, kinderen en kippen. We wisten dat we weer getild werden, maar omdat het bedrag relatief laag was hebben we het uit gemakzucht toch maar gedaan. Eenmaal betaald ging de bus rijden en sprong de man die we hadden betaald uit de bus. Er kwam een andere man langs met een boekje vol kaartjes: I’ll give you a ticket! Met een bigsmile (zo van: haha sukkels!). Maar goed, de bus was on route, toen de conducteur langskwam met kaartjes. Toen wij aan de beurt waren vroeg hij waar we naartoe moesten. Voor de zoveelste keer zeiden wij Banyuwangi en dat we ook al betaald hadden. We kregen een ticket en het was goed.

Inmiddels was er een marinier naast ons komen zitten (hier heet het ook korps marinir, vandaar dat we dat wisten ;-) op de achterbank. Hij vertelde ons later dat het maar 40.000RP moest kosten, wij hadden dus bijna het dubbele betaald. Hmm… flink genaaid dus weer. Ook toen we na 2 keer overstappen op een lokale bus zonder airco, geen sanitaire stops, geen eten en na 10 uur eindelijk in Banyuwangi aankwamen, wisten we dat we het de volgende keer toch beter moesten uitzoeken. Behoorlijk geradbraakt, vies en hongerig, strompelden we uit de bus. Na afdingen bij een mini-busje (bemo) kwamen we bij ons leuke, CenterParcs-achtige kamertje aan. Onze tas gedropt, geld gepind en toen wat gegeten in het restaurant op het park. Er was alleen internet in het restaurant, dus na het eten meteen even gemaild. Toen terug naar ons huisje. Daar ging het kaarsje na een koude douche toch langzaam uit. Om 20.30 uur lag Melin te pitten terwijl WJ nog even ging lezen onder het genot van een biertje. Hij ging pas om 1 uur slapen.

1 juli
Vandaag wisten we een ding zeker: we zouden niet al te veel doen. Dus een beetje uitgeslapen, ontbeten en daarna ging WJ lezen en Melin verhaaltjes schrijven. Rond een uur of 13 even een duik in het zwembad genomen. Best groot en mooi zwembad tussen de bomen en struiken van het park gelegen. Ook heb je vanaf de rand van het zwembad tussen de bomen door uitzicht op de zee en daarachter Bali. WJ was voor het zwemmen even langs het strand gelopen. Dat was wel mooi qua uitzicht, maar door het zwarte vulkanische zand niet lekker om te liggen. Na het zwemmen gingen we eten. Het was inmiddels als weer half vier en we hadden dus al wel weer een biertje verdiend. Na het eten nog even geskypt met huize Heg. Daarna relaxen en rond 19 uur onze tijd weer richting restaurant om te skypen met Marieke & Roy. Verhaaltjes getypt en later nog even geskypt met huize Wiegers. Daarna snel naar bed, want morgen ochtend om 3 uur zou de wekker gaan voor onze tocht naar de Ijen-krater!